Vanavond start IOK met de eerste van een reeks infoavonden over (spouw)muurisolatie. Deze algemene infoavonden over muurisolatie vormen de voorbereiding voor de groepsaankoop die IOK deze winter organiseert.

De groepsaankoop heeft tot doel degelijke isolatiematerialen aan een goedkope prijs aan te bieden. IOK zal prijzen aanbieden voor isolatiematerialen voor zelfplaatsers, maar ook voor uitvoering door een erkend aannemer. Naast traditionele zullen ook bio-ecologische isolatiematerialen in het gamma zitten.
 
IOK organiseert, deze winter, samen met 27 deelnemende Kempense gemeenten een samenaankoop van (spouw)muurisolatie. Na de succesvolle groepsaankopen zonne-energie, de sanering van stookolietanks, de bestrijding van processierupsen  en dakisolatie, wordt dit de 5e groepsaankoop in 4 jaar.
Nieuw dit jaar is dat er ook online ingeschreven kan worden via www.iok.be/muurisolatieUit de eerste reacties blijkt dat de actie een schot in de roos aan het worden is. Nog voor de start van de groepsaankopen hebben al honderden gezinnen zich ingeschreven voor de actie.
 
Verhoogde premies voor muurisolatie
Na-isolatie van spouwmuren zit in de lift. Volgens de meest recente gegevens van het Vlaams Energieagentschap (VEA) zijn er in Vlaanderen bij benadering 59% of 1.500.000 woningen met niet-geïsoleerde buitenmuren. Ongeveer 50% daarvan (of 750.000 woningen) heeft niet-geïsoleerde spouwmuren. Daarvan komen bij benadering 4 op de 5 woningen, dus zo’n 600.000 woningen, met een spouwmuur in aanmerking voor het eenvoudig en rendabel navullen van de spouwmuur. De na-isolatie van spouwmuren is voor veel woningen het ultieme sluitstuk om de energiefactuur verder te verlagen.
Sinds dit jaar zijn er verhoogde premies voor het plaatsen van muurisolatie. Een ideaal moment om een samenaankoop te realiseren. Ook al omdat heel wat particulieren de voorbije jaren hun dak isoleerden, een zuinige ketel plaatsten of  hoogrendementsglas plaatsten. Zij willen hun energiefactuur nog verder laten dalen.
De groepsaankoop heeft tot doel degelijke isolatiematerialen aan een goedkope prijs aan te bieden. We bieden prijzen aan voor isolatiematerialen voor zelfplaatsers, maar ook voor uitvoering door een erkend aannemer. Naast traditionele zullen ook bio-ecologische isolatiematerialen in het gamma zitten.
 
Groepsaankoop in de praktijk
Om de juiste schaal te hanteren worden de groepsaankopen georganiseerd in 6 clusters van gemeenten. Het principe en het verloop van de groepsaankoop wordt uit de doeken gedaan tijdens een eerste infoavond voor alle geïnteresseerden. Geïnteresseerden kunnen zich tijdens deze infoavonden alvast (vrijblijvend) inschrijven. Maar dat kan ook via de gemeentelijke website of via www.iok.be/muurisolatie.
Uit die groep geïnteresseerde deelnemers zal een stuurgroep opgericht worden. Zij zullen de binnengekomen offertes beoordelen en de firma(s) aanduiden met de beste voorwaarden.
Dan volgt er een infovergadering waarbij de gekozen firma’s hun voorwaarden aan de (mogelijke) deelnemers bekend maken.
De groep die ingeschreven is, krijgt een overzicht toegestuurd en dan beslissen of ze effectief tot een plaatsing willen overgaan.
Het plaatsen en leveren van materialen zal in de loop van 2013 plaatsvinden.
 
Bijkomende info over spouw- en buitenmuurisolatie
Om iedereen goed te informeren over de mogelijkheden van (spouw)muurisolatie worden in de Kempen 13 informatieavonden ingericht. Deze maken deel uit van het aanbod van de 8ste energie infotoer 2012-2013. Andere thema’s die aan bod komen in bij de energie infotoer zijn ‘warmtepompen’, ‘na-isoleren’, en ‘laagenergie en passief bouwen’. Het volledige aanbod is terug te vinden op www.iok.be/infotoer.